Prehistòria i Gènere

Venus de Lausser.

Segons estudis arqueològics la societat prehistòrica era més igualitària que la societat moderna. Al menys, pel que respecta al repartiment de tasques entre homes i dones. Les dones en aquell temps es dedicaven a la caça, a la pesca, a conrear el camp, recol·lectar, atendre els nens i el que fos necessari. Pot semblar sorprenent, però s'ha demostrat que les societats que tenen una relació més directa amb la natura són més igualitàries.
A continuació us presentem dues notícies que parlen del paper de la dona a la prehistòria. A partir de la seva anàlisi elaboreu un mural digital sobre el paper de la dona a la prehistòria. Cal tenir en compte els arguments que es fan servir en aquestes dues notícies per exigir un nou paper de la dona a la prehistòria i perquè és necessari una revisió de les diferències de gènere que des de l'actualitat es fan del passat.

Pintures rupestres de Pech-Merle.

Pintures amb segell femení.

Un arqueòleg de la Universitat de Pennsilvània ha publicat un estudi sobre les coves amb pintures rupestres d'Espanya i França que permet extreure una conclusió sorprenent: la majoria de les impressions de mans van ser realitzades per dones. Com ho va poder saber?
Va comparar la mida dels dits i el volum de les mans que apareixen als murs de les coves i el resultat és que 24 de les 32 mans que van ser analitzades eren femenines. La conclusió és que el 75% de les mans eren de dona.
L'autor aporta una reflexió:"Com més coses sabem d'aquestes pintures, més ens hem de replantejar el nostre coneixement d'aquelles societats".
El fet que les pintures rupestres més destacables representessin animals i escenes de caça ha portat a suposar que els primers artistes eren homes, perquè a ells se'ls atribueix la caça.
Però cal rendir-se davant l'evidència que les dones també s'involucraven en la caça per transportar, trossejar i cuinar els animals, cosa que porta a la conclusió que elles van tenir un gran protagonisme en les pintures de les coves.
Malgrat que encara és aviat per acceptar tots els resultats de l'estudi, el debat científic ja ha començat.
ABC, 18 octubre 2013.

La dona en la Prehistòria, nova exposició al MAOVA

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València presenta una exposició itinerant amb l'objectiu de difondre les investigacions i els debats més recents que s'han anat desenrotllant en els últims anys sobre les dones, precisament a través d'un corrent actual i innovador: l'Arqueologia de gènere. L'exposició es podrà veure al Museu Aruqològic de la Vall d'Albiada en Ontinyent a partir del 26 de març 2008.
Segons s'informa des del MAOVA , si bé a l'inici del segle XXI ja ningú qüestiona el paper de la dona com a suport indiscutible dels pobles i les cultures des de la més remota antiguitat, no sempre ha estat així, i al llarg de la història encara que les dones han participat en tots els processos econòmics i socials, massa vegades han quedat relegades a un segon pla o ,fins i tot, totalment ignorades.

Aquesta exposició mostra que les dones, en el període referit, tingueren un paper essencial en el desenvolupament dels grups humans ocupant-se de tasques essencials per a la seva supervivència. De fet, les restes arqueològiques recuperades indiquen que, des del Paleolític fins a l'Edat dels Metalls, la dona no sols realitzava tasques de reproducció, manutenció i producció sinó que també participà en treballs fora de l'àmbit domèstic com són la caça, la recol·lecció o el cultiu de la terra arribant en algunes ocasions a aconseguir un fort poder social, apreciable en el món religiós i de la mort.

Aquesta mostra es va presentar al juliol de 2006 al Museu de Prehistòria de València, depenent de la Xarxa de Museus de la Diputació de València, i va començar la seua itinerància al 2007. Al llarg dels anys 2008 i 2009 continuarà el seu recorregut per diferents municipis de la província.
Vilaweb.

I aquí un petit vídeo d'Eduardo Galeano, escriptor uruguaià, sobre les pintures prehistòriques.